Cykoria sałatowa - to warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru, biało - żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Możemy z niej robić sałatki surowe, świetnie smakuje na gorąco.
Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wegetacyjnym wytwarza korzeń spichrzowy kumulujący energię i zapasy pokarmowe. W drugim roku z korzenia, w procesie pędzenia powstaje główka cykorii sałatowej. W rzeczywistości jest to zawiązek pędu kwiatowego okrytego liśćmi.
Jest warzywem, które znane i cenione jest w krajach Beneluksu. U nas zaś, wciąż mało popularne mimo, iż posiada duże walory odżywcze oraz znane od wielu lat walory lecznicze.Już w starożytności, stosowana w medycynie, ma wszechstronny, korzystny wpływ na zdrowie i urodę.Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
witaminę A w 49%
witaminę C w 9%
kwas foliowy w 29%
mangan w 11%
błonnik w 5%
beta-karoten w 50%
mikroelementy (żelazo, potas, cynk i inne)
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych. Zawarty w niej mangan jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie. Zawarte w cykorii gorycze (intybina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom. Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku. Pomaga w walce z bezsennością.
Uwaga:
Cykoria rośnie w ciemnym miejscu. Pod wpływem światła traci swe walory smakowe. Warzywo należy przechowywać w ciemności. Kupując należy zwrócić uwagę na kolor cykorii, który powinien być biało - żółty. Zielona cykoria to warzywo mniej smaczne.
Cykorię pakujemy również w woreczki foliowe, w których dzięki kontrolowanej atmosferze cykoria znakomicie się przechowuje.
Masa netto produktu 500g
Cykorię czerwoną pakujemy na tacce styropianowej koloru żółtego a następnie owijamy folią ...
Cykorię białą pakujemy na tacce styropianowej koloru niebieskiego a następnie owijamy folią ...
Cykorię białą luz pakujemy w karton wyłożony przeznaczonym do tego celu ciemnoniebieskim...
Jesteś zainteresowany/na naszą oferta?
Zapraszamy do kontaktu!
96- 100 Skierniewice
ul. Jana III Sobieskiego 16
tel./fax.: + 48 (46) 833 61 96
mobile.: + 48 502 394 896
e- mail.: bakor@bakor.com.pl