21.11.24
/
Bakor
Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie. Z papryki usuwamy gniazda, kroimy w paski, a następnie opiekamy na patelni grillowej lub na grillu. Z cykorii oddzielamy pojedyncze liście i drobno rwiemy.
21.11.24
/
Bakor
Obierz jajka i awokado, a następnie pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Sos Grecki rozrób w 3 łyżkach oliwy i 3 łyżkach wody.
21.11.24
/
Bakor
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki).
21.11.24
/
Bakor
Cykorię opłucz, wytnij głąb. Liście drobno pokrój. Posiekaj cebulę. Białą część pora i łodyżkę selera pokrój w plasterki. W rondlu na maśle zeszklij przygotowane składniki, zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min. Następnie zupę zmiksuj, przypraw, wymieszaj ze śmietanką, zagrzej, ale nie gotuj. Podawaj z grzankami i natką.
21.11.24
/
Bakor
Brokuł obgotować 3- 4 minuty i rozdzielić na części. Kabanosa pokroić w plasterki. Ser żółty pociąć na cienkie paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać na łódeczkach przygotowanych z liści cykorii.
21.11.24
/
Bakor
Z cykorii oddzielamy pojedyncze liście i przebijamy je wykałaczkami w 2 miejscach. Na końcach wykałaczki nabijamy winogrono tak, aby powstał nam bolid. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w średnią kostkę. Ser feta kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce i polewamy gotowym sosem koperkowym. Delikatnie mieszamy. Przygotowany farsz wykładamy na cykoriowe bolidy.
21.11.24
/
Bakor
Cykorię pokroić w plastry. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z oliwą, cykorią, ketchupem i posiekaną natką pietruszki, doprawić.
21.11.24
/
Bakor
Do liści cykorii nałożyć:
21.11.24
/
Bakor
Cykorię umyj, pokrój, skrop cytryną ( ½ główki). Odetnij nasadę tzw. głąb. Dodaj pokrojony: por, ogórek kiszony, paprykę. Składniki skrop oliwą ( 2 łyżki ) i wymieszaj z pokrojoną w kostkę fetą (lub serem typu bałkańskiego). Podczas mieszania przypraw pieprzem i szczyptą soli. Posyp listkami mięty i słonecznika.
21.11.24
/
Bakor
Z cykorii (czubkiem noża) należy wykroić głąby. Cykorię pokroić w plastry. Kiszony ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cykorię wymieszać z porem i kiszonym ogórkiem, przyprawić olejem sojowym, solą i cukrem.
21.11.24
/
Bakor
Cykorię włóż do wody z sokiem cytryny i odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając, powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę...
21.11.24
/
Bakor
Oddziel liście z cykorii i pokrój w paski. Mandarynki obierz, rozdziel i zdejmij skórki z cząstek. Pokrój cząstki na pół. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Ser żółty pokrój w kostkę. Obierz granat i wydobądź z niego nasiona...
21.11.24
/
Bakor
Liście cykorii odciąć około centymetra od nasady kolby. Ułożyć na talerzu w formie płatków kwiatu. Na środek przygotowanego kwiatu nałożyć jogurt typu greckiego i przybrać truskawkami.
21.11.24
/
Bakor
Pojedyncze liście cykorii ułożyć na półmisku. Pozostałe liście cykorii pokroić w talarki, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodać obrane cząstki pomarańczy oraz winogrona i wymieszać. Sałatkę ułożyć na wcześniej przygotowanych liściach cykorii.
21.11.24
/
Bakor
Cykorię pokroić w paski, pomidory w kostkę, oliwki przekroić na pół. Wymieszać w salaterce. Ser zetrzeć na tarce lub pokruszyć, zmieszać z majonezem, ziołami i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
21.11.24
/
Bakor
Mango obrać i odciąć od pestki. Z cykorii oddzielić liście i porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładki koktajl.
21.11.24
/
Bakor
Z cykorii oddzielamy liście i drobno rwiemy. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę. Migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy. Do salaterki dodajemy przygotowane składniki. Dodajemy rodzynki i suszone morele. Wszystko polewamy syropem z agawy.
21.11.24
/
Bakor
Z cykorii oddziel liście i potnij w paski lub porwij. Obierz jajka i awokado, a następnie pokrój je w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce i dopraw do smaku dodając oregano sól i pieprz. Dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Podawaj z całymi liśćmi cykorii lub na cykoriowych łódeczkach.
21.11.24
/
Bakor
Cykorię pokroić w plastry. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z oliwą, cykorią, ketchupem i posiekaną natką pietruszki, doprawić.
Cykoria Sałatowa - to warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru, biało - żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Możemy z niej robić sałatki surowe, świetnie smakuje na gorąco.
Jesteś zainteresowany/na naszą oferta?
Zapraszamy do kontaktu!
96- 100 Skierniewice
ul. Jana III Sobieskiego 16
tel./fax.: + 48 (46) 833 61 96
mobile.: + 48 502 394 896
e- mail.: bakor@bakor.com.pl