Stopień trudności:
Średni
Czas przygotowania:
60 min
Składniki:
2 duże cykorie,
0,5 kg mięsa mielonego,
100g ryżu,
przecier pomidorowy,
1 cebula,
szczypiorek lub por (do związania)
oregano, tymianek, papryka,
sól i pieprz,
śmietana – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety. Uformowane kotlety układamy na jednym liściu cykorii i przykrywamy drugim. Zwiąż szczypiorkiem lub porem.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć liśćmi cykorii (małymi z środka główki). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Przykryć i gotować przez około 30 minut. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu.
Cykoria Sałatowa - to warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru, biało - żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Możemy z niej robić sałatki surowe, świetnie smakuje na gorąco.
Jesteś zainteresowany/na naszą oferta?
Zapraszamy do kontaktu!
96- 100 Skierniewice
ul. Jana III Sobieskiego 16
tel./fax.: + 48 (46) 833 61 96
mobile.: + 48 502 394 896
e- mail.: bakor@bakor.com.pl