Składniki:
4 kolby cykorii, kostka rosołowa, 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry żółtego sera, szklanka mleka, szklanka śmietany, łyżka masła, łyżka mąki, natka, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cykorię włóż do wody z sokiem cytryny i odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając, powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając sos zagotuj. Przypraw. Trochę sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kolby cykorii ( każdą wcześniej owiń plastrem szynki i plastrem sera). Zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st.
Podawaj z pieczywem.
Cykoria Sałatowa - to warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru, biało - żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Możemy z niej robić sałatki surowe, świetnie smakuje na gorąco.
Jesteś zainteresowany/na naszą oferta?
Zapraszamy do kontaktu!
96- 100 Skierniewice
ul. Jana III Sobieskiego 16
tel./fax.: + 48 (46) 833 61 96
mobile.: + 48 502 394 896
e- mail.: bakor@bakor.com.pl