Zapiekanka z  szynką po Belgijsku

Składniki:

4 kolby cykorii, kostka rosołowa, 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry żółtego sera, szklanka mleka, szklanka śmietany, łyżka masła, łyżka mąki, natka, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz 

 

Przygotowanie:

Cykorię włóż do wody z sokiem cytryny i odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając,  powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając sos zagotuj. Przypraw. Trochę sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kolby cykorii ( każdą wcześniej owiń plastrem szynki i plastrem sera). Zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st.
Podawaj z pieczywem.

Cykoria sałatowa

Cykoria Sałatowa -  to warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru, biało -  żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Możemy z niej robić sałatki surowe, świetnie smakuje na gorąco.

 

Zobacz również

cykoria-salatowa382091.jpg

Szybki kontakt

Jesteś zainteresowany/na naszą oferta?

Zapraszamy do kontaktu!

 

96- 100 Skierniewice
ul. Jana III Sobieskiego 16
tel./fax.: + 48 (46) 833 61 96
mobile.: + 48 502 394 896
e-mail.: bakor@bakor.com.pl

 

Więcej danych kontaktowych

Może Pani/Pan wycofać każdą z powyższych zgód w każdym momencie poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres bakor@bakor.com.pl Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania przed wycofaniem zgody.

Kasuj